První ročník turnaje se vydařil, pohár je na cestě do Keni

20.06.2010 21:31

Tak náročný turnaj dle svých slov ještě neabsolvovali. Je to i tím, že doposud hráči keňského výběru MYSA hráli tzv. Fair-play fotbal, tentokrát šlo ale o ostrý pohár. Během celého dne přitom jejich doprovod tvrdil, že se hráči zahřívají pomalu a jejich výkon každým zápasem roste. To se potvrdilo. Po úvodní prohře s United Šumperk již Keňané nezaváhali a dokráčeli až k vítězství v turnaji. Přesto si právě ze Šumperka odvážejí svou první prohru na území České republiky. Předtím se radovali ve všech dosavadních kláních.

V základní skupině "A" zvítězil očekávaný favorit turnaje, celek KK Club-AC Roma, ve všech utkáních a bez problémů si vybojoval cestu do semifinále. Na druhém místě se umístil výběr Bohutína, který o jediný bod nechal za sebou výběr FC Draci "B" a na čtvrtém místě se umístil s jednobodovým ziskem celek Rudy.

Druhá základní skupina byla podstatně vyrovnanější. Hned v prvním utkání porazili United Šumperk celek MYSA Nairobi 2:1, což byla jediná prohra Keňanů v celém turnaji. Celek Nairobi se pak adaptoval na podmínky hry i hřiště, což pak poznaly všechny týmy, které na africký tým narazily. Do turnaje vstoupil skvěle i pořádající celek FC Draci Šumperk "A", který po vítězstvích nad Bušínem i United Šumperk mohl pomýšlet na první místo ve skupině. Jenže před klíčovým duelem proti Nairobi si hráči Draků zašli na oběd, což se ukázalo jako osudová chyba. Lehkonozí Afričané smetli dosud neporažené Draky hravě 6:1 a uzavřeli jim cestu do semifinále. Nairobi nakonec skupinu vyhrálo, druzí skončili hráči United, za Draky pak na čtvrtém místě bezbodový Bušín. O umístění na 1. až 3. místě přitom rozhodly až vzájemné zápasy tří nejlepších týmů skupiny.

V bojích o umístění na 5. až 8. místě si nejlépe vedly oba výběry Draků, které se střetly v přímém souboji o místo 5. Béčko posílené o hráče z Tespa Šumperk zvítězilo vysoko 8:1. Sedmí nakonec skončil Bušín po vítězství nad Rudou.

Boje o medaile byly velice dramatické. V prvním semifinále vedl klub KK Club-AC Roma již 2:0 nad United, jenže ti dokázali neuvěřitelně srovnat. O vítězi a postupujícím do finále rozhodly až kopy z 10 metrové značky. V nich jako jediný uspěl Bittner a poslal KK Club-AC Roma do finále. Podobný průběh mělo i druhé semiifinále, v němž Bohutín vedl až do samotného závěru 2:0. Jenže fyzicky neuvěřitelně silní Afričané dokázali srovnat a po trefách Oponda a Mainy si vyžádalo Nairobi střelbu z 10 metrové značky. Před zraky desítek fanoušků se jako jediný prosadil James "Rooney" Maina a turnaj tak měl dostat nesmírně zajímavou tečku v podobě souboje domácího favorita a silného celku z MYSA Nairobi.

V zápase o 3. místo se opět nerozhodlo v normální hrací době. United Šumperk se s Bohutínem pral o vítězství do posledních minut, jenže rozhodly znovu až kopy z 10 metrové značky. V nich se United prosadil pouze jedinkrát, Stars však dvakrát, když vítěznou trefu zařídil Petr Jaroš.

Finále nabídlo hned v úvodu tlak KK Clubu-AC Roma, z něhož vytěžil vedoucí gól Sládek. Do poločasu zahodili Afričané několik šancí, a tak podruhé inkasovali. Tagyr Hofmann mladší zvýšil na 2:0 a na Nairobi čekala znovu těžká práce - srovnat. Fyzicky velmi dobře připravení mladíci z Keni to ale zvládli. A spolu s nimi i jejich děvčata. Mary Kinuthiaová hned v úvodu druhé půle spálila dvě šance, pak se ale trefil Moses Opondo, který zakončil nádhernou narážečku svého mužstva, sám se pak dostal kličkou brankáři před prázdnou bránu a nezaváhal. V nervydrásajícím boji si pak vzal poslední slovo v turnaji nejlepší jeho střelec - James Maina, mající přezdívku "Rooney". Nejprve sám srovnal, pak vše definitivně ukončil další trefou pár chvil před koncem. Zoufalý tlak českého mužstva jen vyústil v několik nebezpečných šancí, ale Nairobi s fantasticky chytajícím Mwendwou už náskok udrželo.